Ventil og actuator

Ventilens funktion: At holde produktet i dåsen indtil ventilen aktiveres af actuatoren – typisk ved et tryk med en finger.
Ventilerne fås i et utal af varianter. Forskellige produkter stiller forskellige krav – på grund af f.eks.:

  • Tykkelsen af produktet (viskositet)
  • Produktets PH-værdi (produktets aggressivitet)
  • Produktanvendelse

Ønsker til udsprøjtningsform

Samtidig kan kundeønsker gøre sig gældende: Ønskes det at produktet kommer ud i en lang stråle, bredt dækkende, i en konisk form eller drypvis. Det er valget af ventil som bestemmer dette – og vi giver kunden valgmulighederne. Ventilens samspil med actuatoren fastlægger den fysiske produktstråles udseende og dækning.

Ventiler til traditionelle produkter

Ventilerne fås til de mere traditionelle produkter, hvor drivmidlet – typisk en gas – er direkte iblandet produktet.

Ventiler i mange varianter

Der skelnes mellem han-og hunventiler.
Som nævnt er det actuarens samspil med ventilen, som bestemmer, hvordan produktet kommer ud af dåsen. Afgørende for valget kan være produktanvendelse og kundeønsker. Der er et utal af forme, farver og udformninger.

Ryst dåsen – hvorfor?

En del produkter skal rystes før brug. Forklaringen er oftest at produktet i dåsen skal blandes, da det skiller over tid. Den fysiske blanding ved rystning kan fremmes ved ilægning af én eller flere kugler i dåsen.

Typisk vil de være af glas eller stål. De skaber turbulens i dåsen og fremmer sammenblandingen af de komponenter der er i dåsens produkt.

Poseventilen – et stærkt valg

Poseventilen eller en BOV (Bag On Valve) omslutter produktet i dåsen og drivmidlet påfyldes mellem pose/produkt og dåse. Poseløsningen kan give adgang til at få nye produkter fyldt, som en aerosol. Det kan give juridiske lettelser for fyldning af eks. pesticider.

Poseløsninger generelt

Poseløsninger anvendes ofte i forbindelse med aerosolfyldninger af fødevarer.